Waarom houten speelgoed veel langer meegaat dan plastic

Als het gaat om duurzaam speelgoed, of verantwoord speelgoed, dan wordt er vaak gewezen op houten speelgoed. Hoe komt het toch, dat dit zo goed bekend staat en als goed en verantwoord wordt gezien, terwijl we over plastic speelgoed vaak wat minder enthousiast kunnen zijn?

Het ene speelgoed is het andere niet

Laten we vooropstellen: je kunt niet al het plastic speelgoed over één kam scheren. Waar lang niet al het plastic speelgoed weinig fantasievol, slecht van kwaliteit of schreeuwerig is, is ook lang niet al het houten speelgoed duurzaam, verantwoord of educatief. Er is genoeg plastic speelgoed waar je kind jarenlang plezier van kan hebben, en op een leuke manier mee kan spelen, net zoals er ook genoeg houten speelgoed is dat snel vergeten in een hoekje belandt, of een stuk minder goed is van kwaliteit dan gehoopt.

Over het algemeen valt echter te stellen dat houten speelgoed, zeker als je kiest voor wat bekendere merken, duurzamer en robuuster is dan veel plastic varianten. Een stuk speelgoed van hout zal niet snel breken of anderszins onherstelbaar beschadigd raken, waar dit bij plastic wel kan gebeuren. Ook wanneer je duurzaamheid op een andere manier bekijkt, en uitgaat van de manier waarop iets gemaakt is, is hout doorgaans duurzamer. Als er is gekozen voor verantwoord hout, heeft de wereld niet lijden gehad onder de productie ervan. Bij plastic is dat, al is het maar omdat er aardolie voor nodig is, een ander verhaal.

Je kan er meer mee

Veel makers van houten speelgoed vinden het belangrijk dat het speelgoed op verschillende manieren te gebruiken is. Een goed voorbeeld daarvan is de bekende houten regenboog. Deze doet het ten eerste al prima als decoratie. Daarnaast kan een kind er spelenderwijs kleuren en groottes mee oefenen, maar er kan ook op allerlei manieren mee worden gespeeld. Er kan een toren mee worden gemaakt, maar de bogen kunnen ook dienen als kamers of zelfs bruggen. Maar net wat je kind zelf verzint!

Nog zo’n voorbeeld: de Wobbel. Dit is bijna meer een meubelstuk dan een stuk speelgoed, want kinderen zitten er maar wat graag op. De Wobbel is daarnaast prima geschikt om de balans mee te oefenen of om gewoon mee te spelen. Een hok voor een hondenknuffel? Dat kan! Net als een bedje voor een pop of een garage voor auto’s.

Het fijne is dat speelgoed dat op verschillende manieren kan worden gebruikt doorgaans veel langer interessant blijft voor een kind, en veel minder snel in een hoekje wordt gegooid. Ook dat is wel zo duurzaam.

Bekijk ook