Gezonde voeding voor kinderen

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind en wil je je kind zo gezond mogelijk opvoeden. Een goed ‘dieet’ en gezonde voeding is daar natuurlijk een onderdeel van. Maar wat is eigenlijk gezonde voeding voor kinderen? Hieronder lees je enkele voorbeelden. 

De schijf van vijf

Net zoals bij alle mensen wordt er ook voor kinderen aangeraden om te eten volgens de schijf van vijf. Aangeraden wordt om je kind gemiddeld per dag het volgende te geven: 

  • Fruit (1 tot 2 stuks) 
  • Groente (100-200 gram) 
  • Vlees, vis of ei (50 – 100 gram) 
  • Ongezouten noten ( 15 – 25 gram) 
  • Drinken (1 – 1,5 liter) 
  • Brood ( 3 – 5 sneetjes) 
  • Kaas(20 gram)
  • Zuivel (2 -3 porties) 

Niet ieder kind eet natuurlijk evenveel en soms kan het ook variëren per dag, maar de schijf van vijf is een goede graadmeter om de hoeveelheid voedsel van je kinderen bij te houden. Verder lijkt het eten van kinderen vaak wel al op dat van volwassene en zorgt het ervoor dat eten maken voor een groot gezin een stuk makkelijker wordt.

Gezondheid voor kinderen

Natuurlijk ook op de korte termijn, maar vooral op de lange termijn is gezondheid voor kinderen van groot belang. De bovenstaande schijf van vijf zijn goede richtlijnen voor gezond en gevarieerd eten.

Meer over gezondheid weten? Lees dan gezondheidsnieuws & artikelen over gezondheid.

Allergisch voor voedsel

Het kan natuurlijk zo zijn dat je kind allergisch is voor bepaald voedsel. Een gluten of noten allergie kan het soms moeilijk of zelfs onmogelijk maken om je kind voedsel te geven uit de schijf van vijf. Kijk daarom goed naar wat er ontbreekt qua voedingsstoffen in het voedsel van je kind bij zo’n allergie en vul dit aan. Iemand met een notenallergie kan noten bijvoorbeeld vervangen met pitten en zaden om toch zo de voeding die in noten zit binnen te krijgen. Zo komt je kind toch aan de juiste voeding!

Gezond vanaf jong 

Het is belangrijk om je kinderen met veel verschillende soorten voedsel in aanraking te komen. Door dit al vanaf jong te doen raken kinderen gewend aan de smaak van bijvoorbeeld groente en zijn ze vaak tijdens de opvoeding geneigd om groente of fruit te eten in plaats van snoep. Daarnaast leert je kind hierdoor gevarieerd eten en komt het dus in aanraking met verschillende smaken. Gezond vanaf jong betekent een gezonde toekomst! 

Wil je meer lezen over gezondheid, maar ook andere interessante artikelen zoals over de economie en technologie (ook belangrijk voor kinderen)? Bekijk dan relevante artikelen en nieuws op Leven Vandaag

Bekijk ook